3 Bra Badplatser i Årsta Havsbad

Badplatserna i Årsta havsbad lockar tusentals badsugna barn, ungdomar vuxna och äldre varje sommar. Här kan du bad på sandstränder, från bryggor och klippor. Vi har listat de 3 bästa badplatserna i Årsta havsbad och nr 1 och 3 är de du ska titta mer på om du vill bada på ett havsbad i Stockholms. OBS! OBS! OBS! GRILLNING PÅ STRÄNDER, NEDANFÖR FÖRENINGSGÅRDEN OCH ANDRA PLATSER ÄN FASTA GRILLPLATSER ÄR FÖRBJUDEN PÅ GRUND AV BRANDRISKEN. ELDNINGSFÖRBUD RÅDER. Läs mer hos Södertörns Brandförsvar

1. Stora stranden

simborgarafton Årsta havsbad
Stora stranden är den mest populära och välbesökta stranden under sommarmånaderna i Årsta Havsbad. En stor sandstrand, bryggor, simskolor, märkestagning, hopptorn, restaurang, butiker, toaletter och en relativt långgrund botten gör detta till en favorit för många. En annan fördel är den stora parkeringen och att bussen från Västerhaninge stannar precis ovanför stranden. Ska du bada i södra Stockholm på ett havsbad i sommar är stora stranden i Årsta havsbad ett självklart val.

2. Badet vid Runda plan

Vid runda plan ligger ett mindre bad med en liten sandstrand, gräs och en brygga och ligger till höger om den stora stranden, mot Berga Örlogsskolor. Det här en liten gräsmatta med en mindre strand nedanför och i vattnet finns det en brygga. Ska du bada här behöver du vara försiktig med att hoppa från bryggan då det är grunt och mycket sten. Botten vid stranden består av sand, en del sjögräs och sten lite längre ut. Det här är en väldigt liten strand och det krävs inte mycket för att det ska bli fullt. Det finns inte heller toaletter eller andra bekvämligheter på den här stranden. Hit kommer mest boende i området och de som ha mindre barn och har stuga i närheten av stranden. Det är absolut värt att komma och ta ett dop men kanske inte förstahandsvalet. Bryggan används också för i och urlastning av mindre båtar vilket kan vara bra att tänka på när man badar här.

3. Badplatsen vid Karlslundsplan

Karlslundsbadet Nedanför Karlslundsplan finns den näst största stranden i Årsta havsbad och ett bättre val än den lilla stranden vid Runda plan. Det här är en större sandstrand med sandbotten, bortsett från ett par rejäla hål med blålera som man bör undvika. I övrigt är detta en mycket barnvänlig badplats i Årsta Havsbad som många boende i området söker sig till. Man kan säga att stranden har 3 olika platser att bada på. Den högra delen är mer långgrund och barnvänlig. Det är i den vänstra delen av den högra stranden du hittar leran. Ofta markerade med pinnar. Den vänstra är även den grund men blir snabbare djup, här finns också ett par ställen med mycket lera. Sen finns det också den stora bryggan du kan bada ifrån.

Gå inte iland på ön utanför Karlsundsbadet

Precis utanför stranden finns en liten ö av sten som kan se lockande ut att bada ifrån men man bör vara försiktigt med detta. Under sommaren lägger fåglar ägg på denna ö och de är väldigt noga med sitt revir. Trots att ön ligger nära stranden är fåglarna nöjda så länge ingen kliver iland på ön. Gör du det ändå är det stor risk att fåglarna gå till anfall.

Bryggan vid Karlslundsplan

Bryggan vid Karlslundsplan

Vid badet finns en större betongbrygga som är populär att bada ifrån. Du kan oftast hoppa på stegens vänstra sida, dvs den bortre sidan. Innanför stegen är det grunt och mycket sten. Beroende på vattennivåer är djupet 2,5-3 meter ungefär. På andra sidan om bryggan ligger fritidsbåtar förtöjda, undvik att bada bland båtarna då du riskerar att skada både båtar och dig själv.

Parkering vid Karlslunds badplats

Vid badplatsen i Karlslund saknas det parkeringar för besökare. De parkeringar som finns ovanför backen är privata och tillhör kringliggande hus. På grund av detta är det förbjudet att parkera där. Om du vill bada på denna plats är det bäst att cykla, ta en promenad eller ta bussen till Karlslundsplan. Ställ inte heller bilen på de mindre gatorna i Årsta Havsbad då boende och utryckningsfordon behöver kunna komma fram.

Badtemperatur Årsta havsbad

Badtemperaturen i Årsta havsbad varierar kraftig beroende på lufttemperatur och vindriktning. Under juli och augusti ligger temperaturen runt 18-23 grader vid stora badet. Innan midsommar är temperaturen oftast under 20 grader. Under rekordsommaren 2018 noterades badtemperaturer på hela 28 grader vid Karlundsbadet vissa dagar. För en överblick kan du läsa mer på havochvatten.se

Similar Posts