Att göra,  Utö

Utö

Välkommen till Utö, en av Stockholm skärgårds vackraste öar. Endast 40 minuter med Utöfärjan från Årsta havsbad och Årsta brygga. Utö har många badplatser, restauranger, barer och upplevelser. Här finns något för alla åldrar och vill du stanna kvar över natten finns vandrarhem, camping och hotell. Har du båt tar du dig snabbt från Årsta havsbad till Gruvbryggan där 300 platser finns i gästhamnen. Här nedan ger vi dig lite tips inför besöket till Utö. 

Utöfärjan

Har du inte en egen båt åker du färjan till Utö från Årsta Brygga som ligger i Årsta Havsbad. Utöfärjan går året runt och flera gånger om dagen. 

Antingen tar du bilen till parkeringen vid Årsta brygga eller så tar du till Västerhaninge med pendeltåg och därefter 15 minuter med buss 846 till Årsta Brygga. Normalt går bussen ca 2 gånger i timmen och passar in med pendeltågen från Stockholm central.  Bussen stannar där färjan angör Årsta brygga. 

Under sommaren kan det bli mycket folk på färjan till Utö. Vill du ta med egen cykel på båten till Utö behöver du vara i god tid till färjan. Båten tar så många cyklar som får plats, därefter får du vänta på nästa båt. Därför är det bra att vara i tid. 

Båtresan till Utö går snabbt och du är där på dryga 40 minuter. 

OBS! Under sommaren 2020 går färjan på oregelbundna tider pga rådande situation och antalet passagerare på båtarna kan vara färre än normalt. Använd SL-appen för aktuell trafikinformation under 2020.  

Badplatser

På Utö hittar du några av Stockholms läns och Sveriges bästa stränder. Därför bör du packa ned badkläderna. På Utö finns det gott om badplatser som passar allt från barn till äldre. Klippbad, hopptorn, bryggor och fantastiska sandstränder finns runt hela Utö. Ålö Storsand har rankats som landets 8:e bästa sandstrand och var då den enda stranden i Stockholms län som fanns med på listan. En kort promenad från Gruvbryggan hittar du första barnbadet. Packa därför ned badkläderna och besök någon av öns alla fantastiska badplatser i sommar. 

Utö Stora strand

Stora sand är en av Utös största sandstränder vilket hörs på namnet. Denna strand är i klass med många av landets bästa stränder. Stranden är lång och bred och det finns gott om plats för hela familjen. Här behöver du inte trängas. 

 • Typ av bad: Sandstrand, mindre barn kan bada i strandkanten
 • Djup: Sluttande sandstrand
 • Från Gruvbyn: Ca 10 km
 • Att tänka på! Denna strand ligger i Utö skjutfält. Prata med Utö Turistbyrå innan du tar dig dit för att se om övningar pågår. Det är även skyltat vid samtliga ingångar till stranden vid övning. 

Ålö Storsand Utö

Ålö storsand är en av Utös mest besökta och uppskattade stränder. Ålö är en större sandstrand som passar de flesta, även familjer. Denna kritvita sandstrand har rankats som landets 8:e bästa sandstrand. Vissa dagar kan det vara lite vågor men det är fortfarande badbart. Stranden är mer av det “normala” dvs blir det inte djup direkt och inte heller för långgrunt. Stranden kanske passar bra för barnfamiljer med lite äldre barn än de allra minsta. Åla sandstrand ligger 14 km från Gruvbryggan vilket innebär att du oftast behöver cykel för att ta dig dit. Du kan också åka till Ålö och cykla eller promenera ca 4 km till Ålö Storsand. Sträckan är att tänka på, inte minst på vägen tillbaka efter en dag på stranden då barnen lekt och är trötta i benen. 

 • Typ av bad: Sandstrand
 • Djup: “Normal”
 • Från Gruvbryggan: ca 13 km. (Välj istället att åka båt från Nynäshamn till Ålö
 • Toalett: Torrtoalett

Rävstavik badplats

Rävstavik på Utös östra sida är ett klippbad för dig som vill slippa sanden. Denna plats är en sevärdhet då klipporna är mycket speciella. Rävstavik är kanske inget för barnfamiljen att besöka om inte alla är väldigt duktiga simmare då det kan vara svårt att ta sig i och ur vattnet på hala klippor. Detta är en badplats för dig som är säker i vattnet och vill ha en lugnare badplats med färre ungdomar och barn. 

Rävstavik ligger på ca 30 minuters promenadavstånd från Gruvbryggan

 • Typ av bad: Klippor
 • Djup: Blir snabbt djupt
 • Från Gruvbryggan: Ca 25 min promenad

Barnens bad på Utö

Ca 10-15 minuters promenad från Gruvbryggan på Utö hittar du Barnens bad som är en omtyckt badplats på Utö för barnfamiljer. Denna barnvänliga strand är långgrund och ligger i en mindre vik. Ska du till Utö med barnen för att bada är Barnens bad på lagom avstånd även för de minsta. En fördel med Barnbadet på Utö är att det också finns träd som kan ge skugga under varma dagar. Tänk på att alltid ha uppsikt över barnen även om det är långgrunt. 

Närheten till Gruvbryggan, att stranden är långgrund och att det finns skugga gör detta till en av de bästa stränderna på Utö för barnfamiljer.

 • Typ av bad: Strand
 • Djup: Långgrunt
 • Toalett: Torrtoalett
 • Från Gruvbryggan: ca 15 min promenad

Södra Sandvik på Utö

Södra Sandvik är en badplats med klippor med en fantastisk utsikt över skärgården. HItta din egen plats med lite lä för vinden och grilla på Sandviks grillplatser. Södra Sandvik är en fint besök även för dig som inte vill bada utan bara njuta av utsikten, ta en rast eller grillar. 

Allmänna badplatsen på Utö

Allmänna badplatsen på Utö är en strand med bryggor och hopptorn. Allmäna badplatsen är också platsen där det brukar arrangeras simskola under sommaren. Stranden ligger ett par kilometer från Gruvbryggan, något att tänka på om man har svårt att gå längre sträckor. Denna badplats fungerar även med mindre barn. 

 • Typ av bad: Bryggor, hopptorn, klippor, mindre sandstrand
 • Djup: Snabbt djupt med tanke på hopptorn.
 • Toalett: Torrtoalett
 • Från Gruvbryggan: ca 2 km (800 m från Spränga brygga)

 

Restauranger på Utö

Utö har många restauranger, cafeér och krogar som är värda ett besök. Till skillnad från många skärgårdsöar finns det mycket att välja på vilket gjort Utö till ett populärt ställe för restaurangbesök med besökare från hela skärgården. Ta Utöfärjan från Årsta brygga eller din egen båt och lägg till i en gästhamn. Antingen sitter du på restaurangen och äter eller så tar du take-away och sitter på klipporna eller en strand. 

Nya Dannekrogen

Nya Dannekrogen ligger på Bygatan 1 vid Gruvbryggan och där hittar du Bageribaren där den berömda Utölimpan en gång bakades och där du nu kan avnjuta drinkar och musik. På Terassbaren som är Dannekrogens sommarbar kan du avnjuta ett glas rosé, en kall öl eller drinkar. Baren öppnar strax efter lunch, ca 1400. Varje fredag och lördag på sommaren är det trubadurkväll och en Dj spelar. På Dannekrogen händer det mycket under hela sommaren. Titta på deras hemsida för aktuella menyer, evenamng och öppettider. 

Hemsida: https://www.nyadannekrogen.se/

Utö Värdshus

Utö värdshus är en av Utös mest kända restauranger och för många är detta ett givet besök. Med en fantastisk utsikt över skärgården och bra mat lockar det många besökare. På Utö värdshus finns även bar, hotell och nattklubb.

 • Typ av mat: Dagens lunch, A´la Carte, Barnmeny, barmeny. 

 • Hemsida: www.utovardshus.se

 • Övrigt: Vandrarhem maj-sept, Hotell och konferens

Seglarbaren

Seglarbaren ligger fantastiskt vid hamninloppet på Utö och är en självklar plats för alla båtgäster. Seglarbaren går också att abonnera om man vill. Seglarbaren är en del av Utö Värdshus. 

Bredvid Seglarbaren finns det en lekplats för barnen, det finns en volleybollplan, minigolf och mycket mer. 

 • Övrigt: Öppnar midsommarveckan 2020

Bryggans lilla kök

Bryggans lilla kök, även kallat Bryggans Café ligger vid bensinmacken på Utö vid Gruvbyn. Här kan du köpa öl och vin och äta lättare rätter i vacker miljö. 

 • https://www.brygganscafe.se/

Bakfickan på Utö

Är du sugen på fest och musik är bakfickan på Utö Värdshus platsen att gå till. Vill du festa på Utö är detta ett måste. Här spelar Djs hela sommaren, liveuppträdanden. 

Bakfickan öppnar runt midsommar och under fre-lör är det entréavgift till Bakfickan på Utö. 

Båtshaket Ålö

Båtshaket ligger på närliggande Ålö och är en mycket uppskattad fiskrestaurang där du kan äta rökt fisk med utsikt över skärgården. Säsongen 2020 öppnar Båtshaket på Ålö efter midsommarhelgen och är öppet 11-18 varje dag. Vissa dagar kan det vara öppet längre men detta beror på vädret. Båtshaket ligger ett par minuters promenad från Åla brygga. Restaurangen har också en gästbrygga med ca 10 platser. 

 • Hemsida: batshaket.se

 • Mail och frågor: info@batshaket.se

Lilla haket

Lilla Haket vid Gruvbryggan drivs av samma personer som har Båtshaket på Utö. Här hittar du allt från Stekt strömming till Halstrad lax och hamburgare. Det finns även bra rätter för barn på menyn. 

Öppettider: 12-16 (2019) Efter midsommar kan det vara öppet längre beroende på väder. 

Matssons kök

Mattssons kök är öppet för säsongen 2020 enligt deras hemsida och öppnar klockan 12. 

 • Öppettider: Titta på Mattssons kök för öppettider ok kontaktuppgifter. 

 • Prisklass: 125-200:- för varmrätter

Som du ser finns det gott om alternativ för dig som vill äta middag på Utö, ta en öl på någon av alla krogar eller för dig som vill festa ordentligt en kväll i skärgården. Öppettider för restaurangerna varierar stort och beror också på vädret. 

Gästhamn på Utö

Gästhamnen rymmer ca 300 båtar och det är vid samma plats som de större färjorna lägger till. Hamnen ligger skyddat från vind och vågor. 

 • Antal platser: ca 300
 • Pris: 260:- dygn för vanlig förtöjning (inkl dusch och toalett). 650:- per dygn för längsgående förtöjning. Fler priser för bla el och tvättstuga finns här https://www.utogasthamn.se/gasthamnen/
 • El: 230 V EU-koppling
 • Förtöjning: Ankarförtöjning
 • Maxdjup: 3 meter. Går din båt djupare än 2,2 meter bör du kontakta Hamnkontoret i förväg för att reservera plats.
 • Längsgående förtöjning: Det finns 13 platser som bokas via hamnkontoret.
 • Vatten: Färskvatten finns vid bryggorna för påfyllning. Under högsäsong kan vattentrycket vara lägre vid vissa platser.
 • Övrigt: Dusch, bastu, toaletter, tvättstuga, reception, kiosk mm.
 • Öppettider Utö gästhamn: 1 maj 2020

Vissa faciliteter renoveras under 2020 men håller öppet som vanligt. 

Kontaktuppgifter Gästhamnen: 08-50157450 bryggan@utogasthamn.se

Hemsida: https://www.utogasthamn.se/gasthamnen/

Camping på Utö

Många tar med sig tält och campingutrustning och åker till Utö under sommaren för att campa. Vill du campa på Utö tar du färjan över och går till campingplatsen som har en egen strand och vacker utsikt över skärgården. Utö camping är en av Stockholm skärgårds finaste campingplatser. 

Campingen har också ett mindre kök, duschar och toaletter. När du kommer till Utö följer du skyltningen och går förbi ICA, strax därefter ser du campingplatsen. 

Här behöver du inte boka en plats om du inte tillhör en större grupp eller skolklass. Du sätter upp tältet där du hittar en fin plats men ta hänsyn till dina grannar. 

 • Pris 100:- per tält samt 50:- per person så för 4 personer blir det 300:- totalt 

 • Barn upp till 12 år följer med gratis med föräldrar. 

Camping i Stockholms skärgård är en upplevelse alla bör testa. Packa därför för ett par dagar i tält i skärgården och ta båten till Utö och testa på campinglivet

 Utös Historia

Utö har haft en befolkning i 1500 år trots att den är en ö en bit ut från fastlandet. Utö har flera hundra år av historia med militär, tull, fyrvaktare och mycket mer. Då ön är stor och ligger strategisk på inloppet mot Stockholm har Utö alltid varit en viktig ö. På öns södra del hittar du tex skjutfältet som fortfarande används vissa tider på året. Skjutfältet på Utö är en av anledningarna till att byggnader främst finns på Utös norra delar.  

Utö är också känt för sina många gruvor och runt ön hittar du spår efter dessa. Det djupaste schaktet på Utö är 215 meter djup och vattenfyllt.  Gruvbrytning av järnmalm har pågått sedan mitten av 1500-talet men kan enligt vissa pågått så tidigt som på 1100-talet. Under andra halvan av 1800-talet lades dock verksamheten ned då de blev olönsamt och den sista gruvan stängdes 1879. 

Gruvbyn och Gruvbryggan är Utös centrala ort och det är där de flesta åker till som kommer till Utö och några av de kvarvarande byggnaderna härstammar från 1700-talet. 

Vill du lära dig mer om Utö föreslår vi att du läser på på Wikipedia som har utförlig historia om denna skärgårdsö. 

Cykla på Utö

Att ta sin egen cykel eller att hyra en cykel på Utö och bege sig runt Utö för att upptäcka ön är något som många gör under sommaren. Utö har mycket att erbjuda för hela familjen. Besök någon av alla stränderna vi skrev om tidigare och ät en lunch på en av restaurangerna på Utö. Det är en upplevelse för hela familjen och ett enkelt sätt att ta semester i närheten av storstan. 

Hyra cykel på Utö

I gästhamnen kan du hyra cykel för 170:-/dag för vuxna och barncyklar för 100:- per dag. Det finns även sulky och barnsitsar att hyra för den som behöver. Cykeluthyrningen i gästhamnen har 350 cyklar från Skeppshult som är en svensktillverkad cykel. För dig som åker till Ålö finns det även cykeluthyrning där. 

Ta med egen cykel till Utö

Vill du hellre ta med din egen cykel till Utö kan man göra det i mån av plats på Utö färjan. Under högsäsong är det många som tar med sig sin cykel och det är då en idé att vara på plats vid färjan i god tid innan avgång för att få plats med cykeln. 

Hyra stuga på Utö

Är man intresserad av att hyra en stuga på Utö finns det flera sidor där du kan hitta lediga boende. Det finns också vandrarhem och hotell på Utö om man vill stanna ett par nätter. 

På följande sidor finns det mer information för dig som vill hyra ett boende på Utö.