Badplatser i Årsta Havsbad

Årsta havsbad är en självklar badplats för många under sommaren som lockar tusentals badsugna barn, ungdomar vuxna och äldre. Här kan du bad på sandstränder, från bryggor och klippor. Badplatserna i Årsta havsbad har något för alla.

OBS! OBS! OBS!

GRILLNING PÅ STRÄNDER, NEDANFÖR FÖRENINGSGÅRDEN OCH ANDRA PLATSER ÄN FASTA GRILLPLATSER ÄR FÖRBJUDEN PÅ GRUND AV BRANDRISKEN. ELDNINGSFÖRBUD RÅDER. Läs mer hos Södertörns Brandförsvar

 

Stora stranden

Den stora stranden i Årsta havsbad är den mest populära och välbesökta under sommarmånaderna. Här samlas folk från hela stan under sommaren och det finns simskola, hopptorn och mycket mer. Den stora stranden ligger nedanför torget och dansbanan och är en given plats för många under sommarlovet. Det är på stora stranden du också har nära till restaurang Horsfjärden och livsmedelsbutiken Handlaren.

simborgarafton Årsta havsbad

Badet vid Runda plan

Vid runda plan ligger ett mindre bad med en liten sandstrand, gräs och en brygga. Denna plats är liten och en bit från torget. Antingen går du till stranden på Rundaplan eller så tar du bussen. Observera att det är väldigt begränsat med parkeringsmöjligheter vid denna badplats och att den snabbt blir full. För dig som tycker om att snorkla kan denna plats vara intressant.

Badplatsen vid Runda plan har även en brygga som används för i och urlastning av mindre båtar i Årsta havsbad. Tänk också på att det runt bryggan kan vara ganska grunt och att du därför ska vara försiktig med att hoppa från bryggan. Det finns normalt skyltar på bryggan som visar var det är dykförbud.

Badplatsen vid Karlslundsplan

Stranden vid Karlsundsplan är den näst största i Årsta havsbad och barnvänlig. Platsen är ganska platt och det finns gott om skugga under träden. Det är även en relativt långgrund strand. Det finns dock ett par platser med väldigt mycket blålera som man bör undvika. Ofta är dessa platser utmärkta på olika sätt men på grund av vind och vågor försvinner ibland markeringarna. Både den vänstra och den högra stranden har hål med blålera.

Klippan

Precis utanför stranden finns en klippa i vattnet vid Karlsundsplan. Även om det kan vara lockande att kliva i land på denna klippa bör man vara försiktig. Under sommaren lägger många fåglar ägg på denna plats och är därför revirtänkande och kan gå till anfall. Så länge man håller sig en liten bit ifrån klippan brukar det aldrig vara problem att bada här.

Bryggan vid Karlslundsplan

Vid Karlundsplan finns en större betongbrygga som är populär att bada ifrån. Tänk dock på att du ska vara säker på att det är tillräckligt djupt innan du hoppar. Ungefär mitt på bryggan finns en stege, ska du hoppa bör du göra det från stegens vänstra sida dvs den yttre delen. På höger sida blir det snabbt grunt. Undvik att bada bland båtarna.

Parkering vid Karlslunds badplats

Vid badplatsen i Karlsund saknas det parkeringar. De parkeringar som finns ovanför backen är privata och tillhör kringliggande hus. Där är det förbjudet att parkera. Det bästa är att cykla, ta en promenad eller ta bussen till Karlslundsplan om man ska bada.

Badtemperatur Årsta havsbad

Badtemperaturen i Årsta havsbad varierar kraftig beroende på lufttemperatur och vindriktning. Under juli och augusti ligger temperaturen runt 18-23 grader vid stora badet. Under rekordsommaren 2018 noterades badtemperaturer på hela 28 grader vid Karlundsbadet vissa dagar.

För en överblick kan du läsa mer på havochvatten.se