Båt till Utö Silverpilen
Okategoriserade

Årsta Havsbad till Utö med Utöfärjan

Utöfärjan till Utö går från Årsta havsbad under hela året. Det är en kort resa med färja till Utö från Årsta brygga och tar ca 40 minuter. Det finns gott om parkeringar vid Årsta brygga om du väljer att ta bilen. Utö har en historia som sträcker sig över många hundra år och redan under 1500-talet fanns det fyra byar på Utö. Passa på att göra ett besök på Utö i sommar. På Utöbåten kan du köpa, snacka, öl, vin och enklare mat. 

Waxholmsbolagets biljetter gäller

Sedan maj 2020 gäller inte längre SLs biljetter på Utöfärjan. Du måste köpa Waxholmsbolagets biljetter. Du kan köpa biljetterna i Accesskortet via Reskassan, då får du rabatt på enkelbiljetter. Vanliga biljetter kan köpas ombord på båten och betalar gör du med kort. 

  • Pris till Utö vuxen 2020: 93 kr
  • Pris till Utö rabatterat 2020: 62 kr

Titta innan du bokar om det är resa utan byte. På vissa avgångar är det ett byte och då tar resan ca 75 minuter. 

När går Utöfärjan?

Utöfärjan går flera gånger om dagen från Årsta Brygga till Utö och tillbaka. Under 2020 finns dock inga ordinarie turlistor på grund av omständigheterna. Istället hänvisar vi dig till SL.se för att hitta aktuella avgångar och regler för resorna. 

Utöbryggan eller Årsta brygga

Ska du åka till Utö från Årsta Havsbad ska du ta dig till Årsta Brygga. Det är härifrån båten till Utö går. Platsen kallas också för Utöbryggan men dess riktiga namn och namnet på busshållplatsen är allt Årsta Brygga.  Bussen från Västerhaninge stannar precis bredvid kajen.

Båttaxi till Utö

Ett annat sätt än att ta färja till Utö är att beställa en båttaxi. En båttaxi kan hämta dig i stort sett var som helst i skärgården och köra dig dit du vill. Beroende på taxibolag kan välja mellan fast pris och att hyra en taxi per timme. 

Att åka båttaxi från Årsta Havsbad till Utö eller tvärtom kostar ca 1500:- med Utö Sjötaxi. 

  • Från Nynäshamn kostar resan ca 2000:-
  • Båttaxi från Saltsjöbaden till Utö ca 3800:-

Det bör tilläggas att priserna gäller per båt och inte per person. I exemplet ovan från Utö Sjötaxi får 1-6 personer plats på båten. De har även större båtar som tar upp till 12 passagerare. Även om det skiljer något i pris räknat per person är fördelen med båttaxi att du inte behöver trängas på de större färjorna till Utö och att du själv kan välja vilken tid du ska åka. Är ni ett större sällskap kan det vara en idé att välja båttaxi istället. 

Parkering vid Årsta brygga

I anslutning till Årsta Brygga finns det större antal parkeringar. Här kan du parkera hela dagen. För att vara säker på att hitta en plats under högsäsong kan det vara bra att komma i tid till färjan för att hitta en plats. Det kan snabbt bli fullt på pareringen under varma sommardagar. Det finns ca 245 parkeringsplatser vid Utöbryggan och det kostar ca 100 kronor att parkera hela dagen. Betalar gör du med kort eller med appen från Easypark.

Information om parkeringar i Årsta Havsbad

Information om Utö

Vi har sammanställt information om restauranger, badplatser och mycket annat som finns att göra på Utö under hela året. Titta på vår sida om Utö och hitta något intressant att göra. 

Restauranger på Utö

Varför inte åka till Utö från Årsta havsbad för att besöka en av Utös många restauranger som omväxling till Årsta havsbads restauranger.

13 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.